Szegedy-Maszák Zoltán / Fernezelyi Márton

Promenád
interaktív VRML installáció, 1999


A Promenád a valós és a virtuális tér, a mozgás és mozgás-illúzió kérdéseivel foglalkozik. A virtuális szempontot (navigációs eszközt) kézben tartva a nézõ a valóságos térben tett séta útján járhatja be a Promenád virtuális tereit, melyekben a perspektivikus tér-illúzió és a kétdimenziós képalkotás viszonyával kapcsolatos - meglehetõsen sarkított - szemelvényeket tanulmányozhat, méghozzá dinamikusan mozgó szempontból.

A Promenád tereiben a zseblámpába épített ultrahangos interfészt kézbentartva sétálhat a kiállításlátogató: a pozícióérzékelõ által a valós térben mért helyzet határozza meg a virtuális térbeli szempontot. A kiállítótérben sétálva a nézõ egy dinamikusan változó virtuális térben érezheti magát, melyben a tárgyak geometriája folyamatosan deformálódik a valós térben végzett mozgás függvényében.

A virtuális tér vetített képén áthaladva a látogató új térbe léphet: a vetített képet megközelítve a virtuális tér automatikusan másik térbe helyezi át a nézõpontot, melyben új perspektíva-csalódások várnak az érdeklõdõre.

  

 

 

HU

<<<